Řecká vlajka na hradě Veveří byla vztyčena a z nachystaných stánků brněnských restaurací zavoněly řecké speciality.

Přišli jsme na akci těsně po čase běžného oběda, tj. cca ve 13:30 hodin. Udělali jsme to záměrně, aby nám stačila slehnout pozdní snídaně a abychom dostali ne příliš velký, ale příjemný hlad. Věděli jsme totiž, že nás čeká spousta dobrého jídla.

Jak jsme to věděli? Jednoduše - jednu z řeckých restaurací v Brně již důvěrně známe a vaří tam perfektně.

Konkrétně to je:

A do nově ochutnané zde na stánku (Taverna Athena (Štefánikova 71/4, Brno-Královo pole)) se vypravíme již brzy (Update: Už jsme ochutnali i jídlo v samotné Taverna Athena - máte-li čas, přečtěte si recenzi).

Tímto otevřeně a bez bití přiznáváme, že jsme na kousek Řecka v Brně dorazili hlavně za účelem ochutnání řeckých specialit, které máme tak rádi.

Hned po příchodu jsme si dali řecké frappé, na které jsme se tolik těšili od naší poslední návštěvy Řecka. Bylo vedro, tak nebyl prostor pro horkou kávu. Přesně jako v Řecku ;)

Po obhlédnutí situace a zmapování, kde se co na nádvoří hradu Veveří nachází, jsme si dali výborné souvlaki v pitě s tzatziki a obligátními hranolkami s oreganem. Kromě toho, že byla všechna místa k sezení obsazena a museli jsme vše zkonzumovat vestoje (což bylo trochu nepraktické), to bylo opravdu výborné.

Dokonce nás pozvali u stánku restaurace Athena k jejich pultíku, takže se nám hned jedlo lépe a majitelé restaurace byli moc příjemní. Souvlaki v pitě jsme zapili domácí levandulovou limonádou, která nás krásně osvěžila.

Po menší pauze a pozorování výuky řeckých tanců jsme se zastavili u stánku Metaxy a dali si drink, který se jmenuje Suntonic. Je to metaxa smíchaná s tonicem. Když je horko, tak to takhle pijeme rádi, neboť to není žádné „lepidlo“ a chutná to parádně.

Jelikož jsme první jídlo jedli napůl, tak jsme brzy měli místo na druhý chod. Jakmile jsme spatřili pána, který si nesl gyros v pitě s hranolkami a salátem, byla to pro nás jasná volba.

Objednali jsme si jej na stánku restaurace ELLAS. Už zde byla trochu řada, neboť ve stejný den se konaly ohňostroje Ignis Brunensis, a tak lidé tyto dvě akce logicky propojili. Chvilka čekání se však vyplatila - bylo to výborné.

Gastronomický zážitek jsme zakončili sladkou tečkou v podobě řeckých zákusků: baklavy a „chlupatého“ kataifi. Ačkoliv mají totožné složení, kataifi je o poznání lehčí, křehčí a ne tolik sladké - tím si nás získalo.

Řecké zákusky baklava a kataify

Potom jsme ještě omrkli celé prostranství akce z hradeb, udělali pár fotek a užili si výhledu na druhou část hradu Veveří.

Slunce pálilo a my měli ten den ještě další program, proto jsme ukořistili kilo pravých řeckých oliv na později (mimochodem za parádní cenu) a vydali se směrem k parkovišti. 

Akce jako taková byla pro nás skvělým tréninkem na nadcházející dovolenou na řeckém ostrově Korfu. Škoda jen, že se pořadatelé více nezamysleli nad počtem míst k sezení, nebo alespoň ke stání. V momentě, kdy polovinu lákadel na akci tvoří stánky s jídlem, se zajištění příjemného prostředí ke konzumaci stává důležitým úkolem :)

Fotogalerie