Bezkouřový gril na dřevěné uhlí jsme si koupili cca před rokem za účelem pohodlného grilování na balkoně, aniž by někdo ze sousedů volal zbytečně hasiče nebo měl problém s kouřem.
Když jsem porovnával dostupné grily, které slibují grilování na dřevěném uhlí bez kouře, tak jsem narazil na tři hlavní favority.
- Lotus grill (nejdražší varianta)
- Bezkouřový gril Lidl (dlouhodobě vyprodáno)
- Bezkouřový gril Hornbach (dlouhodobě vyprodáno)
- Bezkouřový gril Tescoma (většinou skladem, s nástupem sezóny nižší skladová zásoba tohoto bezkouřového grilu)
Lotus grill se ukázal jako dost drahý na to, abych do toho šel, aniž bych měl vyzkoušeno, jak moc bude grilovat bez kouře pouze díky ventilátoru. Byl jsem hodně skeptický, zda to vůbec bude fungovat.
A tak jsem zvolil levnější variantu - bezkouřový gril z Hornbachu. Objednal jsem jej na jejich e-shopu.
Příjemně mě překvapilo, když gril splnil, co sliboval - podařilo se mi grilovat párky, klobásky a užší steaky bez uhelného kouře.
Samozřejmě se to neobešlo bez klasických failů typu zvlhlé grilovací uhlí atp. Je pravdou, že potom to už docela kouří, ale není to vina grilu. Proto, chcete-li mít bezkouřový gril opravdu bez kouře, tak používejte pouze absolutně vyschlé a kvalitní grilovací uhlí.Po několika úspěšných grilovačkách bez kouře na balkoně v paneláku jsem však pochopil, proč je Lotus grill o dost dražší. Jednoznačně je to kvůli propracovanosti jednotlivých součástí grilu. Jde o děrování zásobníku na dřevěné uhlí, děrování pokličky zásobníku a také děrování celého grilu po obvodu - lépe to vede teplo.
Toužíte-li tedy po propracovanější verzi, zvolte Lotus. Na naše občasné grilování bohatě stačí gril z Hornbachu. Tuším, že jsme si ten náš pořídili za zhruba 1600 Kč (na Hornbachu tento bezkouřový gril již bohužel nemají, ale takřka stejný bezkouřový gril seženete na e-shopu Tescoma ZDE). Více peněz se mi do toho zkrátka nechtělo dávat, když jsem nevěděl, jak často a jestli vůbec jej budeme používat. Náš grilovací sluha z Hornbachu má i obal, takže není problém jej sbalit a vyrazit grilovat třeba k brněnské přehradě.
Další postřehy o bezkouřovém grilu
Pokud budete grilovat tučnější maso nebo maso, které bude hodně marinované a doslova z něj šťáva či marináda poteče proudem, tak se vám dole v odkapávací míse tato dost hořlavá tekutina nahromadí. Vzhledem k tomu, že je uprostřed zásobník s hořícím dřevěným uhlím, tak nebude trvat dlouho a celé to chytne plamenem.
Jak se tomuto vyhnout? Grilujte na bezkouřovém grilu pouze maso, které bude svou šťavnatostí úměrné typu grilovacího aparátu. Nám se kromě libového masa osvědčily i klobásky nebo třeba řecký sýr Halloumi či hermelíny zabalené v alobalu.
Další tip, který souvisí se šťavnatostí a možném vzplanutí odkapané tekutiny, je následující. Použijete-li hliníkovou grilovací misku, kterou položíte na grilovací rošt, bude se vám grilovat pohodlněji a bez strachu, že to začne hořet. Hodně šťávy z masa totiž na grilovací misce zůstane nebo se odpaří.
Bezkouřový gril má dobrou výhřevnost zejména uprostřed a po stranách je to spíše na pomalý ohřev masa či jeho odložení k postupnému prohřátí. Dřevěné uhlí hřeje hodně a v tomto typu grilu ho nemáte ani moc velkou spotřebu.
Do nabídky bezkouřových grilů na dřevěné uhlí za dobu, co jej máme, přibyl i bezkouřový gril Party Time od Tescomy. Stojí stejně, jak ten náš a mají k němu i dobré příslušenství - např. zakrývací poklop, aby se maso neochlazovalo a propeklo se rychleji. Poklop na bezkouřový gril Tescoma jsme si k našemu grilu právě objednali.
Bezkouřový gril můžete použít, jak na balkoně tak i na zahradě
Nejvíce náš bezkouřový gril používáme na balkoně, ale někdy jej vezmeme na piknik nebo tento gril využijeme na zahradě u našich známých. Zejména, když je malý počet jedlíků (4-5), tak je kapacita a velikost tohoto bezkouřového grilu tak akorát.
Hodnocení
8/10
Video
Update: 2021
I po několika letech bezkouřový gril funguje, jak má. Občas sice použijeme regulérní a plnohodnotný gril na pořádné steaky od firmy Weber (špička mezi grily) - zjeména, když je nás na grilovačce více hladových - nicméně zde se již nejedná o grilování bez kouře. Musíme být na zahradě nebo jinde venku (ideálně na soukromém pozemku), kde kouř z grilování neobtěžuje ostatní.
Na malém bezkouřovém grilu, který je zde podrobně popsán a zrecenzován, dodnes grilujeme maso, klobásky, párečky, slaninu. Vše bez problémů a hlavně... bez kouře 😉.