Kdo někdy měl „opravdový“ radler třeba z Rakouska, ten ví, jak ověžující tenhle mix může být. Když se před pár lety začaly objevovat radlery i u nás, člověk aby zajásal. Jenže v jistou chvíli se to začalo trochu zvrhávat, zejména co se příchutí týče. Zatímco u našich jižních sousedů se pořád drží osvědčené klasiky a míchají pivo s pomerančovou, grepovou nebo citronovou limonádou (no dobře, někdy si trošku zapřehání a vy si tak můžete si koupit radler třeba z Almdudlera), u nás to výrobci dotáhli dál a tak jsem dneska v obchodě ulovila dva radlery od Staropramenu: s příchutí okurky a limetky a s příchutí bezového květu a lemongrass.
Balení
Radlery Staropramen jsou baleny v klasických plechovkách, což pro nápoj tohoto typu postačí. Objem je 500 ml.
Chuť
Předně, radlery je lepší pořádně vychladit (ne vyhladit, jak praví starý hitlerovský vtip). Mezi dvěma příchutěmi, které jsme testovali, je docela znatelný rozdíl.
Příchuť okurka & limeta: tohle je spíš úlet. Nápoj silně voní po okurce (a to i když žádnou neobsahuje, viz níže :). Pokud máte rádi okurkovou limonádu a méně sladké nápoje, možná vám bude chutnat. S chutí nealkoholického piva to každopádně moc neladí.Příchuť bezový květ & lemongrass: tady už je chuťový zážitek trochu lepší. Radler je ale dost sladký a pokud budete hledat chuť citronové trávy z thajských polévek, nepochodíte - z tohohle pivního mixu jde cítit jenom bezový květ.
Nealkoholické pivo použité v obou nápojích je chuťově fajn, takže pokud z nějakého důvodu alkohol nemůžete, pochutnáte si i tak.
Složení
Zde mi dovolte, abych se zasmála. Tyhle radlery od Staropramenu totiž obsahují okurku pouze v podobě okurkového aroma a bezový květ a lemongrass v podobě výtažku (lajk). V obou pak najdete různé ovocné šťávy a navrch ještě cukr a sladidlo.Pro zajímavost jsem si našla na internetu složení radlerové klasiky, Stieglu s citronem. Překvapení: 40 % piva a 60 % citronové limonády se šťávou z citronu (2 %). A kde je cukr? Nikde - holt když se chce, všechno jde.
Celkové hodnocení
S těmihle radlery od Staropramenu je to jako s polární září (bylo to hezký, ale že bych to musel vidět dvakrát...). Otázkou zůstává, jestli je potřeba vymýšlet stále nové příchutě radlerů a přidávat do nich fancy ingredience jako je lemongrass nebo okurka. My asi radši příště sáhneme po osvědčené klasice, tedy po pivu s přídavkem citrusů - tím se v parném létě nedá nic zkazit.