Jeden překrásný den na naší dovolené na Korfu jsme si zajeli na super dlouhou písčitou pláž Halikounas. Po radovánkách ve vodě a opalování nám dost vyhládlo, a tak jsme si vyhledali restauraci poblíž, která měla dobré hodnocení.
Po chvilce hledání padlo rozhodnutí, že zajedeme do nedaleké restaurace nesoucí název Archontiko.
Přijeli jsme na kopec, kde se restaurace nachází a hned jsme se zamilovali do výhledu, který máte v tomto podniku k dispozici. Dá se říci, že se před vámi rozléhá velká část ostrova Korfu, což je fakt nádhera.
Jelikož jsme jeli do restaurace bez předchozí rezervace docela naslepo, tak jsme si nejdříve museli domluvit, zda je některý ze stolů volný, neboť skoro všude to již bylo osazeno cedulkou hlásající, že je stůl na večer již zadaný.
Příjemný personál
Tady musím jednoznačně vypíchnout, že byl personál restaurace velmi příjemný a dokonce pro nás ochotně našli volné místo.
Toto jsme vyhodnotili jako okamžik, kdy jsme měli fakt štěstí, neboť po chvíli, co jsme seděli u stolu, se restaurace celá zaplnila hosty.
Předkrm byl božský a fresh
Dali jsme si předkrm, který opravdu stál za to. Jedno před-jídlo se skládalo z grilovaných houbových klobouků naplněných salátem s fetou a celé to bylo zakáplé horkým plnotučným megadobrým sýrem.
Druhý předkrm byl na talíři naskládán na listech (to působilo velmi čerstvým dojmem) a byl tvořen rozpečenými chleby s čerstvými rajčaty, fetou a celé to bylo polito ještě oliváčem a posypáno směsí koření, kde největší podíl mělo oregáno. Mňam!
Co bude dál po tak skvělém předkrmu? Můžou to ještě něčím vylepšit? Můžou! Už se sem totiž nese maso!
Tak dobrý steak jsem ještě nejedl
Já jsem si dal steak z hovězí svíčkové, který byl zabalen v houbách a omáčce. K tomu byl chřest a pečená brambora. V jednoduchosti je síla. A to jsem ještě nezakrojil do masa. Neotálel jsem a hned jsem tak samozřejmě učinil. Naprostá paráda. Po ochutnání jsem zvolal, že toto je opravdové nebe v hubě! (pozn.: Tak trochu jsem si tento název vypůjčil od sympatické Chuti Moravy, ale o tom až zase jindy.)
Ten steak byl naprosto dokonalý a okamžitě se teleportoval v mém žebříčku stejků na první místo. Úplně se rozsypával na jazyku. Totální euforie. A k tomu ten výhled a vše to tak celkově do sebe hezky zapadlo.
Alžběta si dala kuřecí maso, které bylo také obaleno v houbách a také bylo toto jídlo naprosto luxusní.
Majitel je pohodář
Když jsem chtěl platit, tak za námi přišel pan majitel a chvíli si s námi povídal. Navrhl, zda ještě nechceme digestiv na účet podniku nebo kávu. Jelikož jsme po konzumaci pochoutek, které zde servírují, již chvilku seděli, tak se to do nás naštěstí ještě vešlo. Hodnotíme tento krok jako velmi milé gesto, které nás utvrdilo, že je to v restauraci Archontiko naprosto v pořádku a můžeme toto místo všem vřele doporučit.
Majitele Archontika jsem ještě vyzpovídal, jak to dělají, že mají tak výborné steaky. Jeho odpověď byla jednoduchá. „Připlácím za kvalitu masa.“ Fakt prosté a ono to, hádejte co... Funguje! :)
Mé zbožné přání je, aby si toto přečetlo co nejvíce majitelů restaurací a řídili se tím. Potom se lidé z jídla v daném podniku úplně zblázní radostí jako my a budou to všude vykládat a lákat své známé, ať se jdou také tak dobře nadlábnout.