Dům u Tomana (nebo taky Zažij Brno u Tomana nebo prostě U Tomana) je nově otevřený podnik na Náměstí Svobody. Původně šlo o cukrárnu Emanuela Tomana, který v první polovině dvacátého století hostil fajnovými zákusky prvorepublikové celebrity. A právě zákusek, který jsme U Tomana jedli, byl jedním z nejlepších, ale nepředbíhejme…

Interiér & první dojem

Dům U Tomana zabírá dvě patra budovy namísto hudební prodejny Bontonland. Zvenku zaujme velkými skleněnými okny, za kterými můžete pozorovat spokojené štamgasty (a oni zase pozorují vás).

Hned za vchodem se nachází výčep, za ním sudy s pivem a vzadu místa k posezení. Když nás během prvních pěti minut nikdo nepozdravil a ani si nás nijak nevšímal, i když jsme stáli přímo u pultu, chtělo se nám jít pryč. Nakonec jsme se od pána u výčepu dozvěděli, že máme rezervaci v prvním patře, tedy v kavárně.

Z pivnice v klasickém dřevěném vzhledu vedou do patra schody lemované jmény a fotografiemi známých osobností, které navštěvovaly Tomanovu cukrárnu v dobách její největší slávy. Nahoře pak narazíte na skleněnou vitráž à la Alfons Mucha a pak se ocitnete v moderním interiéru, který by mohl směle reprezentovat Skandinávii. Na záchodech se zase snoubí moderní černé sanitární vybavení s prvorepublikovými kachličkami a hashtagy a nápisy na stěnách. Docela dost stylů na jeden dům :)

Ani nahoře si nás nikdo nevšímal a tak jsme si podle cedulek na stolech našli svoji rezervaci. To už k nám chvátala paní číšnice, aby se ujistila, že rezervace patří nám. Škoda, že nepřišla dříve, obsluha v horním patře byla kupodivu moc příjemná.

Jídlo & pití

Nabídka jídla a nápojů U Tomana koresponduje s pivnicí v přízemí. Pivo si U Tomana vaří vlastní a tak si tu můžete vybrat z několika druhů i speciálů včetně různého druhu čepování. Pro dámy je příjemným zpestřením pivní limonáda za lehce přestřelenou cenu 76 Kč/0,5 l.

Z menu si vyberou i vegetariáni a mají tu také občerstvení k pivu. Zdejší kuchyni bych definovala jako prvorepublikovou/rakouskou/moderní. Naservírují vám tu totiž králíka na hořčici, rakouský knédl i quinou s kozím sýrem. A nakonec proč ne, můžete sem tak vzít celou rodinu a vyberou si všichni, od seniorů po puberťáky.

My jsme si vybrali škvarkovou pomazánku, bramboračku, trhanou slepici na paprice a knédl s liškovou omáčkou.

Pomazánka chutnala klasicky, víc jsem se ale těšila na Tomanův chléb uvedený v lístku. Čekala jsem pořádný krajíc kváskového chleba, na talíři jsem ale našla malé krajíčky s trochou slunečnicových semínek (podobný kupuju v jednom nejmenovaném supermarketu). Zda to byl opravdu ten avízovaný Tomanův chléb (jehož krajíc měl mít podle lístku 200 gramů a měl stát 29 Kč) se mi nepodařilo prověřit.

Polévka chutnala jako domácí a vzhledem k sychravému počasí venku nás potěšil i pořádně vyhřátý talíř.

Lišková omáčka s rakouským Semmelknödelem byla taktéž v richtiku, stejně tak slepice na paprice se špeclemi (zde mě potěšilo za a) že to nebylo kuře na paprice jako všude jinde a za b) že omáčka nebyla smetana s trochou papriky).

Po jídle jsme se rozhodli ještě pro jeden krémšnit a machiatto s nugátem, což se ukázalo jako dobrá volba. Krémšnit byl dle očekávání kremeš s ultra vychuceným vanilkovým krémem uvnitř - fakt paráda.

Pivo, které U Tomana sami vaří, bylo dobré, chuťově připomínající Plzeň. Speciál APA, tedy svrchně kvašené pivo, nám taky moc chutnalo. V pivní limonádě mě potěšily lesní borůvky (žádná Kanada), ale pivo v chuti vůbec cítit nebylo. Ve srovnání s jinými pivními limonádami to tedy bylo trochu zklamání.

Celkový dojem

Našemu pěknému hodnocení dost nahrává to, že v podniku skoro nikdo nebyl (a to my máme rádi). Do budoucna zřejmě můžeme očekávat, že se Dům U Tomana stane opět tradičním brněnským místem k setkávání se u dobrého piva a jídla. Zdánlivě nesourodé typy interiéru spolu ve výsledku dobře souzní a od stolů se pěkně pozoruje ruch na Náměstí Svobody. Některé věci by zasloužily vylepšit (aktivnější obsluha, absence věšáků na kabáty, nepřinesení nových příborů po předkrmu), ale určitě jsme U Tomana nezažili Brno naposledy :)

UPDATE: Jak to vypadá v pivnici U Tomana Brno dva roky po otevření?

I dva roky po otevření to v pivnici U Tomana pořád frčí. Zákazníků je stále dosti, zejména ve večerních hodinách. Pivní limonáda stojí pořád stejně (lajk) a je pořád stejně dobrá. A stejně tak i škvarková pomazánka. Podnik U Tomana se za dva roky stihl stát brněnskou klasikou a my mu fandíme i nadále.

Mapa - Aneb, kde pivnici a kavárnu U Tomana v Brně najdete

Adresa

pivnice a kavárna U Tomana

náměstí Svobody 22, 602 00 Brno-střed