Příběh o tom, že i když máte k dispozici parádní prostor a prvotřídní suroviny, nemusí to ještě nutně znamenat pěkný gastronomický zážitek.

V restauraci Mitrovský Angus (tehdy ještě Mitrovský dvůr) jsem byla kdysi na steaku a zapamatovala jsem si jenom gumové maso a nedovařené brambory. Protože kolem odbočky na tuto restauraci projíždíme několikrát do roka, zvědavost vyhrála a po výletu do Žďáru nad Sázavou jsme si sem zajeli na večeři.

Prostředí, nabídka a obsluha

K restauraci jako takové nemáme žádné výhrady. Interiér, kterému vévodí sklo a dřevo, přes den pěkný výhled do okolí, večer příjemné tlumené světlo, co víc si přát. Je tu dost míst k sezení a v sobotu večer byl obsazený pouze jeden stůl. Vedle restaurace se nachází ještě podniková prodejna se steaky, sýry a různými pochutinami.

Restaurace Mitrovský Angus nabízí pouze dva druhy jídla: steaky a hamburgery. Obojí je podáváno s hranolkami. Na lístku chybí nabídka nápojů a ostatních pokrmů. Něco je uvedeno na tabuli vedle dveří, ale ne ze všech míst je tam dobře vidět. 

Obsluha nás lehce zaskočila - slečna byla milá, ovšem mizela od našeho stolu tak rychle, že jsme si nestíhali objednat vše. Navíc nám nenabídla polévku ani dezert po jídle - o vývaru v nabídce jsme si přečetli až po zaplacení v přiléhající prodejně. Vzhledem k tomu, že byl večer a venku bylo dost pod nulou, horký vývar bychom ocenili - škoda.

Protože na steak jsem měla z minulé návštěvy nepěknou vzpomínku, vybrali jsme si s Martinem hamburger. V lístku byl uvedený s hranolkami a olivovou majonézou. O-li-vo-vou. Oukej, to může znamenat a) že je z olivového oleje, nebo b) že v ní budou olivy. Ani jedno by nám nevadilo, tak jsme se nechali překvapit. Pro doplnění denní dávky zeleniny jsme si objednali ještě salát.

Navrch huj...

Nečekali jsme nijak dlouho, do restaurace mezitím přišlo pár dalších návštěvníků. První dojem z jídla: nahřáté talíře - super! Druhý dojem: ten burger je hrozně obří, asi budeme jíst příborem. Třetí dojem: tohle je ta olivová majonéza? Ta je spíš z rozmixovanýho česneku!

Ale popořadě. Burger byl opravdu obří, to se dá odvodit i z nože, který v něm byl zapíchlý. Houska byla obří a maso bylo hrozně vysoké. To dohromady znamená, že se takový burger rukama jíst prostě nedá. Přitom nápad se mi zdál docela fajn - burger byl laděný do středomořských chutí. Na rajčatovém chutney bylo vidět, že si na něm někdo dal záležet. Byly v něm ale i kapary, což by někomu mohlo vadit a v lístku to nebylo uvedeno. Místní BIO sýr trochu slanější chuti, super. Maso propečené tak akorát, šťavnaté, ale proč ho před pečením nikdo nesplácnul na nižší placičku, to je mi záhadou. Stejně tak houska, kterou si podle lístku nechávají dovážet z nedalekého Křižanova - hodilo by se upravit gramáž nebo si trochu pohrát s tvarem housky. Touhle velikostí si tak leda zaděláte na problémy s čelistí.

Hranolky smažené v hovězím loji. Tak tady byste čekali něco velkého. Místo toho nám přinesli velký špatný. Víte, jak se dělají dobré hranolky? Smaží se dvakrát. Nejdřív se smaží chvíli, pak se vyndají a pak se smaží znova, aby byly krásně propečené a křupavé. No a hranolky v Mitrovském Angusu (achjo, koho napadlo změnit název ze dvora na Anguse?) vypadaly, že je někdo zapomněl usmažit podruhé. Byly už od pohledu měkké, uvnitř nedodělané, nekřupavé. Tak příště radši klíďo v oleji, ale pořádně.

A nakonec ta nešťastná olivová majonéza. Od servírky jsme se dodatečně dozvěděli, že je z olivového oleje. Kein Problem. Ale to množství česneku jsme ze sebe s Martinem cítili ještě týden. Kdybych věděla, že je v ní tolik česneku, objednala bych si radši kečup nebo rajčatovou salsu, která byla u jiných burgerů. Tahle olivová česneková majonéza byla navíc i u dětského burgeru, no tak to pardón :) Zeleninový salát byl klasika, neurazil ani nenadchnul.

Prodejna Mitrovský Angus

V Mitrově mají fajn krávy = fajn steaky. O tom jsme se doslechli i u nás v Brně a i během naší návštěvy jsme spatřili pár jedinců, kteří si odváželi plné bedny zavakuovaných steaků na doma. V prodejně vedle restaurace si můžete kromě masa koupit třeba i sádlo, škvarkové dobroty, zavařené maso... No zkrátka nic špatného. Ani my jsme neodolali a koupili si pár věcí na doma. Než jsme po zaplacení stihli poprosit o tašku, slečna servírka, která byla zároveň i pokladní, nám zase zmizela. Že by to bylo tou olivovou majonézou?

Celkový dojem

Z Mitrovského Angusu jsme odjížděli lehce zklamaní a už se sem asi nevrátíme. Přitom by stačilo doladit pár věcí, hlavně teda hranolky (a být trochu konkrétnější v jídelním lístku). Od obsluhy by to zase chtělo trochu víc angažovanosti. Mitrovský dvůr (Angus) je pro nás synonymem nevyužitého potenciálu. Restaurace má otevřeno jen dva dny v týdnu a tak zkrátka nevidíme důvod, proč by se na tak skromné nabídce nedaly vyladit všechny komponenty k dokonalosti.

Video

Mapa

Adresa

Restaurace Mitrovsky Angus
Mitrov 9, 592 53 Strážek

Fotogalerie