První vlaštovka receptů na naše oblíbená jídla si zaslouží vietnamská klasika v podobě Bún bò Nam Bô. Nebojte, není to tak těžké, jak to vypadá. Navíc vám ukážeme, jak se snadno vypořádat s absencí exotických surovin. Zde je osvědčený a ověřený recept.

Co budete na domácí Bún bò Nam Bô potřebovat?

Pro naložení masa:

  • 400 G HOVĚZÍHO MASA (ČÍM KVALITNĚJŠÍ, TÍM LEPŠÍ)
  • 2 STROUŽKY ČESNEKU
  • 1 LŽÍCI SLUNEČNICOVÉHO OLEJE
  • 2 LŽÍCE RYBÍ OMÁČKY
  • PEPŘ

Na Bún bò Nam Bô omáčku:

  • STROUŽEK ČESNEKU
  • CHILLI PAPRIČKU
  • 50 ML RYBÍ OMÁČKY
  • 2–3 LŽÍCE CUKRU
  • 75 ML RÝŽOVÉHO OCTA
  • 300 ML HORKÉ VODY

Na dokončení:

  • RÝŽOVÉ NUDLE BÚN (NEJTENČÍ VERZE PRŮHLEDNÝCH NUDLÍ, DOPORUČUJEME TY Z ASIJSKÉHO TÝDNE V LIDLU)
  • LEDOVÝ SALÁT
  • MRKEV
  • MUNGO KLÍČKY
  • SMAŽENÁ CIBULKA
  • NESOLENÉ ARAŠÍDY
  • BYLINKY (KORIANDR, MÁTA, PERILA)

Jak na to nejlepší Bún bò Nam Bô:

  1. Nejprve si naložíme maso. Dobrý kus hovězího se vyplatí dát na chvíli do mrazáku – lépe se pak krájí. Vezmeme ostrý nůž a jdeme na to. Při krájení dáváme pozor, abychom maso krájeli na co nejtenčí plátky a přes vlákna, aby se tenoučké nudličky pěkně rozsýpaly. Skvěle to ukazuje tohle video.
    Nakrájené maso pak promícháme s prolisovaným česnekem, olejem, rybí omáčkou a pepřem. V krabičce jej uložíme do chladu a necháme nejméně 2 hodiny (a ještě lépe přes noc) marinovat.

  2. Rýžové nudle připravíme podle návodu na obalu (ty z Lidlu stačí namočit do vody). Potom je v misce smícháme s trochou oleje a odložíme na později.

  3. Zatímco se nudle namáčí, na suché pánvi opražíme arašídy (zhruba hrst na porci). Rychle se pálí, takže je hlídáme a po vychladnutí nasekáme na drobnější kousky (zvládnete to sekáčkem i nožem).
  4. Bún bò Nam Bô zálivka je důležitou součástí jídla – vytvoříme ji jednoduše smícháním rýžového octa, rybí omáčky, cukru a horké vody. Pro pikantnost přihodíme prolisovaný stroužek česneku a chilli papričku (ti odvážnější i se semínky, ti méně odvážní bez). Zálivku udržujeme teplou až do servírování.

  5. Už máte hlad? Je čas na maso. Rozpalte pořádně pánev a opečte jednotlivé plátky masa. Nedávejte jich na pánev moc najednou – začnou se pak dusit a to nechceme. Protože jsou super tenoučké, stačí jim chvilka. V misce je pak necháme chvíli odpočívat.

  6. Před podáváním si rozlijeme omáčku do mističek a nachystáme talíře. Vedle sebe naaranžujeme rýžové nudle, salát na tenké proužky, nastrouhanou mrkev a mungo klíčky. Doplníme porcí masa a nahoře posypeme natrhanými bylinkami a smaženou cibulkou. Každý si pak svou porci přelije horkou omáčkou. Pokud vám zbyde porce i na další den, stačí pak ohřát pouze omáčku a získáte ideálně vlažné jídlo pro perné letní dny. Dobrou chuť!

Bún bò Nam Bô – tipy a triky:

Čím nahradit rybí omáčku? Potřebné množství rybí omáčky můžete nahradit smícháním sójové omáčky a rýžového octa (nebo jakéhokoliv jiného octa) jedna ku jedné nebo sójovou omáčkou a limetkovou šťávou.

Čím nahradit rýžový ocet? Vyzkoušejte jablečný nebo bílý vinný ocet, popřípadě limetkovou šťávu.

Kde seženu smaženou cibulku? V asijských potravinách nebo snadněji – v Ikea. Ultimátní kyblíček smažené cibulky vám vydrží hoooodně dlouho.

Jak na vegetariánské Bún bò Nam Bô? I když to Martin nerad vidí, občas si jednoduše nahradíme hovězí v receptu za tofu. Zkuste jej naložit do stejných surovin jako maso (před naložením jej nechte pořádně okapat a pak ještě zbývající tekutinu vysajte papírovými ubrousky).

Čím nahradit koriandr a perilu? Můžete zkusit petržel, ale za nás je nejlepší verze s koriandrem a mátou. Bez koriandru prostě není Bún bò Nam Bô (promiň mami).

Je Bún bò Nam Bô bez lepku? Ano. Pozor jenom na kupovanou smaženou cibulku, ta z Ikea je kupříkladu obalená v mouce. Cibulku (nebo ještě lépe šalotku) si můžete ale připravit i doma – prostě ji důkladně osmažte na slunečnicovém oleji a nechte okapat na ubrousku.